1. Cel szkolenia
Celem szkolenia jest uzyskanie przez pracownika:
a) informacji o czynnikach środowiska pracy występujących na danym stanowisku pracy i w jego bezpośrednim otoczeniu oraz o ryzyku zawodowym związanym z wykonywaną pracą,
b) wiedzy i umiejętności dotyczących sposobów ochrony przed zagrożeniami wypadkowymi i zagrożeniami dla zdrowia w warunkach normalnej pracy i w warunkach awaryjnych,
c) wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu bezpiecznego wykonywania powierzonej pracy.
2. Uczestnicy szkolenia
Szkolenie jest przeznaczone dla pracowników nowo zatrudnianych na stanowiskach robotniczych i innych, na których występuje narażenie na działanie czynników szkodliwych dla zdrowia, uciążliwych lub niebezpiecznych, dla pracowników przenoszonych na takie stanowiska oraz w przypadku zmiany warunków techniczno-organizacyjnych, tj. w razie zmiany procesu technologicznego, zmiany organizacji stanowisk pracy, wprowadzenia do stosowania substancji o działaniu szkodliwym dla zdrowia albo niebezpiecznym oraz nowych lub zmienianych narzędzi, maszyn i innych urządzeń. Szkolenie jest przeznaczone również dla studentów odbywających praktyki studenckie oraz uczniów odbywających praktyczną naukę zawodu.
3. Sposób organizacji szkolenia
Szkolenie powinno być prowadzone w formie instruktażu – na stanowisku, na którym będzie zatrudniony instruowany pracownik, na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia.
Szkolenie powinno uwzględniać następujące etapy:
a) rozmowę wstępną instruktora z instruowanym pracownikiem,
b) pokaz i objaśnienie przez instruktora całego procesu pracy, który ma być realizowany przez pracownika,
c) próbne wykonywanie procesu pracy przez pracownika przy korygowaniu przez instruktora sposobów wykonywania pracy,
d) samodzielną pracę instruowanego pracownika pod nadzorem instruktora,
e) sprawdzenie i ocenę przez instruktora sposobu wykonywania pracy przez pracownika.
Jeżeli pracownik wykonuje prace na różnych stanowiskach, szkolenie powinno uwzględniać wszystkie rodzaje prac, które będą należały do zakresu obowiązków pracownika.
Sposób realizacji szkolenia i czas trwania poszczególnych jego części powinny być dostosowane do przygotowania zawodowego i dotychczasowego stażu pracy pracownika oraz zagrożeń występujących przy przewidzianej do wykonywania przez niego pracy.
4. Ramowy program szkolenia
Liczba godzin*) | |||
Lp. | Temat szkolenia | instruktażu osób wymienionych w § 11 ust. 1 rozporządzenia (nie dotyczy pracowników wymienionych w kolumnie 4) | instruktażu pracowników na stanowiskach administracyjno-biurowych narażonych na działanie czynników uciążliwych |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Przygotowanie pracownika do wykonywania określonej pracy, w tym w szczególności:a) omówienie warunków pracy zuwzględnieniem:- elementów pomieszczenia pracy, wktórym ma pracować pracownik,mających wpływ na warunki pracypracownika (np. oświetlenieogólne, ogrzewanie, wentylacja,urządzenia techniczne, urządzeniaochronne),- elementów stanowiska roboczegomających wpływ na bezpieczeństwoi higienę pracy (np. pozycja przypracy, oświetlenie miejscowe,wentylacja miejscowa, urządzeniazabezpieczające, ostrzegawcze isygnalizacyjne, narzędzia,surowce i produkty),- przebiegu procesu pracy nastanowisku pracy w nawiązaniu doprocesu produkcyjnego(działalności) w całej komórceorganizacyjnej i zakładzie pracy, | 2 | 2 |
b) omówienie czynników środowiskapracy występujących przyokreślonych czynnościach nastanowisku pracy oraz zagrożeń,jakie mogą stwarzać te czynniki,wyników oceny ryzyka zawodowegozwiązanego z wykonywaną pracą isposobów ochrony przedzagrożeniami, a także zasadpostępowania w razie wypadku lubawarii,c) przygotowanie wyposażeniastanowiska roboczego do wykonywaniaokreślonego zadania. | |||
2 | Pokaz przez instruktora sposobu wykonywania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, z uwzględnieniem metod bezpiecznego wykonywania poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne. | 0,5 | – |
3 | Próbne wykonanie zadania przez pracownika pod kontrolą instruktora | 0,5 | – |
4 | Samodzielna praca pracownika pod nadzorem instruktora | 4 | – |
5 | Omówienie i ocena przebiegu wykonywania pracy przez pracownika | 1 | – |
Razem: | minimum 8 | minimum 2 |
*) W godzinach lekcyjnych trwających 45 minut.